ISKUSTVO R.S. – OBITELJSKA KONSTELACIJA

Poštovani,

Imam nedoumice oko javljanja voditelju radionice nakon što iste prođu. Vjerojatno zbog vlastitog iskustva i potrebe čuvanja granica uvijek mislim da opterećujem voditelja u slobodno vrijeme, no sad ću malo riskirati.

Ne javljam se s problemom, već dobrim feed backom, ….

Kako radim na problemima obiteljsko-pravne zaštite i s nasilnicima, od kad sam počela ići na radionice obiteljskih konstelcija imam dojam da lakše nego prije podržim osobe koje su tzv. “žrtvena janjad” ili nasilnike. ….mislim da je vrijedno bar pokušati saslušati onog koji se nađe u obitelji u nezahvalnoj ulozi bilo da je žrtva, nasilnik ili ovisnik. Isto tako s mnogo više opreza ulazim u prijedloge za teže mjere koje se moraju izreći roditeljima koji zapuštaju ili zlostavljaju djecu. Hoće li iz toga izaći dobro ili ne – ne znam. Imam dobar osjećaj i stvarno jako uživam u poslu.

Isto tako, iako sam to već znala sa sistemskog pristupa (Imber – Black, Jesper Juul, Kempler,a kod nas je radionice vodila Jasenka Pregrad , Lidija Arambašić i najdraža Marina Ajduković,) pripremim obitelji na onaj povratni udar, krizu koja se dogodi nakon neke promjene, pa i sebe hvala bogu . Inače bih mislila da sam nešto zabrljala pa udarila opet po žrtvenom janjetu. Kako sam završila edukaciju za supervizora u psihosocijalnom radu, kad se to znanje lijepo spoji s ovim iz konstelacija dobivam situaciju u kojoj skoro pa ne bi trebala imati onaj odvratan “burn- out” sindrom. Naravno da mi ipak treba vremena za proraditi teške teme s kojima se moram nositi.

Svakako da imam osobnu dobit, neizmjerno veću nego to mogu iskazati. Nešto malo ubrzanije življenje, da tako velim, a i povremeno se osjetim kao da vidim situaciju iz više perspektive. Jest da tamo manje bole neke stvari, ali je i odgovornije. Za neke situacije pomislim da bi ih mogla ići raditi kao pitanje na idućim konstelacijama – pa mi odgovor ili rješenje ili uzrok dođe putem uvida u meditaciji, u fizičkom radu ili štenji. Jako dobro.

Naravno da ostaju u meni sumnje, neodumice, jesam li nešto isfantazirala, a to nažalost mogu istestirati samo u realnosti.

Eto toliko.

S poštovanjem,

R.S.