Obiteljske konstelacije

Sistemske konstelacije za obitelji, parove i osobna pitanja

Kako bi mogao izgledati vaš život, kad bi razvili sposobnosti i ‘rješili’ se i bili slobodni od teških situacija i sudbina koje i pored vaših svijesnih napora danas ograničavaju vaše dobrostanje i uspjeh u životu?

Ima li pristupa i alata koji to omogućuju?

1-slika-s-radionice-obiteljskih-konstelacija

Konstelacije su jedinstveni pristup iscjeljivanja fenomenološki usmjeren na opažanje ‘onoga što jest’, i sistemski pristup fokusiran na rješenja koja donose dobro svima. Dok su tradicionalne terapije tipično usredotočene na klijenta-pojedinca, u konstelacijama se radi s cijelokupnom mapom njegovog života kao dijela širih grupa njegovog sistema – obitelji, i šire društvene zajednice. Time se otvaraju posve nove mogućnosti rješavanja bolnih i problematičnih osobnih i obiteljskih situacija. Uz ostale, recimo kroz posebnu sposobnost da razotkriju skrivene sile i neriješena nasljeđa predaka, koja vas mogu aktivno zaplesti, zakočiti i uništiti dobrostanje, te dovesti do bolesti, osobnih, profesionalnih i obiteljskih neuspjeha, bolnih i po život opasnih situacija. više…

___________________________________________________________________________________________

Poreci ljubavi u obiteljima

U središtu skrivenih dinamika obiteljskih zajednica stoje tri principa koji su odgovorni za preživljavanje, sklad, snagu i razvoj obitelji i odnosa ljubavi njezinih članova prema sebi i uzajamno. To su:

  • Pozicija, ili prihvaćanje prirodne hijerarhije mjesta/funkcija u sistemu (“Ja sam ti mama, a ne prijateljica”, “Za auto pitaj tatu…”). Ovaj princip donosi sklad uvažavanja vlastitog pravog mjesta u obitelji, gdje pojedinac/ka može živjeti sebe i svoje darove uz poštovanje, ljubav i za dobro svih.
  • Ravnoteža, ili poravnanje davanja i uzimanja/primanja (“Oko za oko zub…” “Nisi se ni sjetio mog rođendana, a ja ti svaki dan…”). Ovaj princip ponajprije vlada odnosima povezanosti, postavljanja granica, te regulira slobodu, intimnost i osobni rast i razvoj u odnosima i vezama.
  • Cjelovitost, ili priznanje jednakog prava pripadanja obitelji svih njezinih članova – čak i onih kojih više nema (“Dođi, računam na tebe…”, “Ti si sramota ove obitelji, naš križ, idi da te više moje oči…”). Ovaj princip regulira snagu obitelji i punoću toka njezinog života i njegovanja u ljubavi.

Izostanak poštovanja ovih principa može dovesti do disfunkcionalnosti u obitelji, narušavanja odnosa, sukoba, neuspjeha u vezama, sve do gubitka osobnog zdravlja, nesreća pa i smrti.

Poštovanje ovih principa otvara put punoći toka ljubavi, njegovanja života, skladu, snazi i promjenama koje slijede potrebe rasta i razvoja obitelji i njezinih članova.

Osobna rješenja odnosa prema ovim principima se često prenose i očituju kao (ne)uspjesi u području rada, poduzetništva i biznisa.

__________________________________________________________________________________________

Proces konsteliranja

Procesa konsteliranja se odvija tri koraka:

  1.  Priprema za rad

Provodi se početni razgovor/intervju između potencijalnog klijenta i konstelatora, odnosno člana tima Sikon-a. Intervju je vođen pitanjima o poželjnom rezultatu rada, postojećem stanju, sudionicima/faktorima i glavnim događajima iz povijesti nastanka situacije na kojoj se radi. To omogućuje postizanje jasnoće i dubljeg razumijevanja svrhe rada, stjecanje uvida u širu prirodu pitanja i situacije klijenta, i utvrđivanje prikladne forme rada. Eventualno se priprema i orgenogram poslovnog sistema iz kojeg se vidi povijest i ustrojstvo poslovnog sistema i situacije. više…