Pun potencijal na poslu

Pun potencijal na poslu

Johannes B. Schmidt

 

Možda ste vlasnik, dioničar ili menadžer kompanije. Možda ste odgovorni za zahtejvan zadatak upravljanja uvijek prisutnim promjenama u poduzeću. Možda ste onaj koji se vrpolji i znoji, gubeći iz vida put kuda treba ići ili očajnički češe glavu misleći o mnoštvu stvari koje se ne mogu ostvariti u vašoj organizaciji. Ili možda ste onaj koji bježi od promjene, igrate na sigurno i držite se udobnosti svoje komforne zone. Naposlijetku, možda ste onaj tko nikada ne prihvaća tuđe savjete jer sami najbolje znate što je potrebno.

 

Bez obzira kakva je Vaša situacija, možete li biti sigurni koliko Vašeg osobnog potencijala leži netaknuto i ne može se u potpunosti primijeniti u ostvarenje Vaše vizije ili misije? Zbog čega ste sigurni da je Vaša izvedba vrhunac vaših sposobnosti? Da su svi resursi koji čine Vaš potencijal stavljeni na zadatak? Kako znate da ne možete postići više zadovoljstva, uspjeha ili dobiti iz onoga što radite?

 

Samo za zamisliti da ljudi imaju više potencijala nego što svijesno znaju je neuhvatljiva ideja za mnoge. Ali činjenica je da neupotrebljen potencijal samog sebe, svog osoblja, svojih zaposlenika proždire financijske resurse, oslabljuje  konačnu kvalitetu vašeg proizvoda i – najčešće – javlja se tek u kasnoj fazi procesa kada stvari krenu nizbrdo.

 

 

 

Dakle, ponovno – što vas čini tako sigurnima da radite na vrhuncu vaših mogućnosti? Što je vaš puni potencijal ili vaš potencijal uopće?

 

Ne postoji jedan jednostavan odgovor na postavljeno pitanje. Razlog tome je što puni potencijal predstavlja konačan rezultat procesa osobnog razvoja i sastoji se od uskladištenog iskustva osjećanja živahne povezanosti s onim tko ste zaista. To znači da se ideje koje imate o sebi i slika koju ste stvorili o tome tko ste i što ste možda moraju revidirati ili ostvariti. Svakodnevna mjera sposobnosti koje ulažete u zadatak je najvjerojatnije Vaš način suočavanja sa svakodnevnim izazovima, snalaženja s konfrontacijama na koje nailazimo i način na koji upravljamo poslovnim odnosima. Ako uspijevate ostati relativno zdravi s tim, dugoročno možete biti ispred većine Vaših konkurenata.

 

Sve navedeno ima velike veze s načinom na koji ste rješavali ili rješavate osobne krize, oporavljate se od udaraca, rješavate konflikte i – konačno stvarate pogled na svijet i na sebe koji otvara prostor za akciju, podstiče ustrajnost kad postane teško i pruža dovoljan uvid za navigaciju kroz delikatne situacije. Kriterij uspješne navigacije je sposobnost osiguravanja ekonomskog opstanka u poslu i održavanja osobnog zadovoljstva na duge staze. Vidio sam sposobne vođe kako odustaju samo zato jer nisu vidjeli smisla u tome što su radili u dugoročnoj perspektivi.

 

Za razmotriti ideju o korištenju evoluirajućeg punog potencijala koji se očituje dok plovimo na plimnim valovima ekonomskih promjena za neke je tjeskoban koncept kada se stavi u praksu. Ali ima ekonomskog smisla kada se uzme u obzir rastuća potražnja i kompleksnost dnevnog poslovnog života. Danas postoji manji broj teških i brzih pravila koje treba slijediti na putu do uspjeha. Zaposlenici, kao i manageri moraju učiniti plovidbu morem ekonomske nesigurnosti uspješnom, gdje su činjenice i odluke zastarjele već čim ih primjetimo. Može se dati samo malo orijentacije, a sigurnost je san prošlosti. Današnja kompleksnost svakodnevnih interakcija je došla do točke gdje samo «razmišljanje» ne uspijeva iznijeti rezultate koji će izdržati. Upravljanje nesigurnošću i promjenom je doseglo proporciju koja zahtijeva povišenu osobnu vještinu svakog igrača u poslovnoj igri. Intuicija, iskustvo i posjedovanje dobrog osjećaja o tome što će doći su od najviše važnosti za razliku od konvencionalnih analitičkih pristupa. Krajnji opstanak ovisi o upotrebi punog potencijala da bi ostali u ravnoteži na dasci dok jašemo valove promjena i tranzicije. Moći brzo i primjereno odgovoriti, skrenuti na vrijeme i tražiti sklonište prije nego što ekonomski tsunami zdrobi ono što ste smatrali svojom bazom ili uporištem.

Pages: 1 2