Priprema za poslovni rad

Priprema za vaš poslovni rad

 

Ako se radi o pitanjima (re)organizacije poduzeća, istražite povijest nastanka i promjena vaše organizacije (osnivač-i, misija/poslanje, djelatnosti/proizvodi, lokacije, ciljani kupci, ako su postojala restrukturiranja i sl.). U slučaju kad i nemate pristupa ovim podacima, vaša će konstelacija u pravilu dati odgovarajuće informacije. Za pripremu i sam rad s konstelacijama, često je korisno nacrtati organizacijsku shemu, te saznati slijed promjena ključnih kadrova, odnosno slijed promjena vlasnika., vlasnički povezane organizacije i sl.

 

Generalno, za sva pitanja uočite glavne utjecajne aktere iz ‘upitne’ situacije koju želite rijeÅ¡iti.

 

Činjenice i događaji vezani uz navedene aktere iz rješavane situacije, su daljnji važni elementi potrebni za postavljanje rada uz pomoć konstelacija. Detalji ponašanja nisu toliko važni.

 

Za sam rad nije potrebno da budu prisutni svi akteri – osobe zastupljene u problematičnoj situaciji. Dovoljna je samo jedna osoba, uz pomoć koje će se predstaviti cijela situacija i sistem.

Iskustvo govori kako je za rad uz pomoć konstelacija bolje, ako je osoba koja postavlja pitanje za rad (situaciju koju želi riješiti) po svojoj poziciju utjecajnija na tu istu situaciju.

 

Za rad nije potrebno navoditi konkretna imena i nazive. Umjesto njih se koriste opći nazivi: organizacija, prvi vlasnik, konkurent, direktor, novi Å¡ef odjela, radnik 1., radnik 2.,….kupac, dobavljač,…i sl.